BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Henry Ford

"Ευτυχώς οι πολίτες της χώρας δεν κατανοούν το τραπεζικό και χρηματικό σύστημα, διότι αν το έκαναν, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε επανάσταση πριν αύριο το πρωί."

Jean-Luc Godard 2010

Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα.
Η Δύση είναι που χρωστάει στην Ελλάδα.
Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία...
Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε, χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα.
Ποιός ανακάλυψε τη Λογική; Ο Αριστοτέλης!
Όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει χιλιάδες εκατομύρια για πνευματικά διακαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Αμεσως!

Ξυλούρης - Πουλημένοι

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Τα βιβλία ταξιδεύουν! Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται το 5ο Ελληνικό Συνέδριο Book-Crossing

Περισσότερα από 700 βιβλία πρόκειται να «απελευθερωθούν» στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιείται το 5ο Ελληνικό Συνέδριο Book-Crossing.

Πρόκειται για κίνημα πολιτών που ξεκίνησε από την Αμερική και τα μέλη του αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων.

Όποιος διαβάζει ένα βιβλίο, και θέλει να το μοιραστεί με άλλον αναγνώστη - βιβλιόφιλο, το «απελευθερώνει», αφήνοντάς το σε παγκάκια, καφενεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους δημόσιους χώρους.

Τα βιβλία καταχωρούνται στην ιστοσελίδα bookcrossing.com, προκειμένου να καταγραφεί το ταξίδι τους, οι απόψεις των αναγνωστών αλλά και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωση του.

Η ελληνική κοινότητα των Book-Crossers αριθμεί 5.000 μέλη που κάθε χρόνο συναντιόνται σε διαφορετική πόλη.

«Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι ένα βιβλίο θα φύγει από τα δικά μου χέρια, θα το βρει ένας άλλος άνθρωπος, θα το διαβάσει, θα το αφήσει πάλι, θα πάει κάπου αλλού, θα είναι ένα βιβλίο που πιθανότατα θα ταξιδέψει πιο πολύ στη ζωή του απ' ότι έχω τη δυνατότητα ταξιδέψω εγώ», 
δήλωσε ο Δημήτρης Αλεξίου. 
«Κάποια αγαπημένα βιβλία δεν τα αποχωρίζομαι. Τα κρατάω στη μόνιμη συλλογή μου. Αλλά υπάρχουν και βιβλία που μου έχουν αρέσει τόσο πολύ που θέλω οπωσδήποτε να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους τα συναισθήματα μου», πρόσθεσε.

Για το άγχος της πρώτης «απελευθέρωσης» βιβλίου μίλησε η Άννα Δραγατσίκα. Όπως είπε, το πρώτο βιβλίο το άφησε σε στο λεωφορείο με τον αριθμό διαδρομής «10» του ΟΑΣΘ και ντρεπόταν να το αφήσει στη θέση της και να φύγει γιατί πίστευε ότι η κυρία που καθόταν δίπλα της θα τη φώναζε για να της το δώσει. Τελικά, πήγε μέχρι το τέρμα, περιμένοντας να κατέβει η κυρία.

«Το BookCrossing σε κάνει να αποποιείσαι λίγο την έννοια της ιδιοκτησίας. Είναι αρκετά περιπετειώδης και να πω ότι μεγάλη χαρά είναι όταν ένα βιβλίο που έχεις "απελευθερώσει", "πιάνεται", δηλαδή κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να το πάρει, να πάει στο σπίτι του, να μπει στο Ιnternet, να δηλώσει ότι το βρήκε. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη χαρά και είναι από αυτά που σε σπρώχνουν για να συνεχίσεις», τόνισε ο Γιάννης Σαχανίδης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 115 bookcrossers απ’ όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαζική απελευθέρωση βιβλίων στην πόλη, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Βιβλίο και Internet», μυστική εκδήλωση με τη συμμετοχή συγγραφέων, αλλά και μια προσπάθεια να κυκλωθεί ο Λευκός Πύργος με βιβλία. Συμμετέχουν οι συγγραφείς Άρης Δημοκίδης, Ισίδωρος Ζουργός, Απόστολος Λυκεσάς, Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, Σίμος και Λένα Οφλίδη, Γιάννης Παλαβός, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Σοφία Νικολαΐδου, Σπύρος Παλούκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κυριάκος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνος Γουσίδης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αφροδίτη Ποιμενίδου και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς.

Στο Cafe Bazaar, θα εκτεθούν μέχρι τις 6 Ιουνίου οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού «Βιβλίο στο αστικό τοπίο», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.