BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Henry Ford

"Ευτυχώς οι πολίτες της χώρας δεν κατανοούν το τραπεζικό και χρηματικό σύστημα, διότι αν το έκαναν, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε επανάσταση πριν αύριο το πρωί."

Jean-Luc Godard 2010

Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα.
Η Δύση είναι που χρωστάει στην Ελλάδα.
Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία...
Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε, χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα.
Ποιός ανακάλυψε τη Λογική; Ο Αριστοτέλης!
Όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει χιλιάδες εκατομύρια για πνευματικά διακαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Αμεσως!


Ξυλούρης - Πουλημένοι

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

8 πλοία σαλπάρουν για τη Γάζα



της Μαρίας Ψαρά

Η αποστολή, που έχει στόχο να σπάσει την πολιορκία, μεταφέρει και οικοδομικά υλικά για να μπορέσει επιτέλους να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη περιοχή

Mια νηοπομπή 8 πλοίων σαλπάρει στο τέλος της εβδομάδας για την αποκλεισμένη Γάζα. 

Δεκατέσσερις μήνες μετά την επιτυχημένη απόβαση των ακτιβιστών του «Free Gaza Movement» με το σκάφος «Αρίων», παρά την προσπάθεια διεμβόλισής του από το ισραηλινό ναυτικό, ένα πλήρωμα 40 εθνικοτήτων ετοιμάζεται να αποβιβαστεί στη Λωρίδα της Γάζας στο τέλος Μαΐου.

Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έχει μόνο συμβολικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Τα πλοία θα μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, για να μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας. Το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους Παλαιστινίους να δεθούν με τη γη τους, απαγορεύει την ανοικοδόμηση των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ.), που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Τα υλικά οικοδομής είναι είδη σε ανεπάρκεια και η εισαγωγή τους δεν επιτρέπεται. Το τσιμέντο είναι απαγορευμένο προϊόν για τη Γάζα. Τα 8 πλοία θα επιχειρήσουν να «σπάσουν» αυτή την απαγόρευση.

«Σκοπός μας αυτήν τη φορά είναι όχι η άρση της πολιορκίας και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά το σπάσιμο της πολιορκίας. Η μεταφορά οικοδομικών υλικών που θα επιτρέψουν στους Παλαιστινίους να χτίσουν ό,τι κατέστρεψε με πολεμικές επιχειρήσεις το Ισραήλ»,
δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα», Βαγγέλης Πισίας.
«Τα μηνύματα που έρχονται από το Ισραήλ είναι ότι θα προσπαθήσουν την αποτροπή των πλοίων μας με κάθε μέσο, ακόμη και με χρήση αεροπορίας. Εμείς είμαστε άοπλοι. Σίγουρα δεν θα παραμείνουμε απαθείς. Θα αντισταθούμε με αξιοπρέπεια...».

Μάζεψαν και χρήματα

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους η ΜΚΟ «Μηχανικοί της Γης», με έδρα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μια ομάδα κατασκευαστών πήλινων σπιτιών από τη Λάρισα.

Τα χρήματα για το εγχείρημα μαζεύτηκαν από το υστέρημα του απλού κόσμου, του ελληνικού λαού, που έδωσε μικροποσά με περισσή ωστόσο γενναιοδωρία. 

«Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει την παλαιστινιακή ταυτότητα και να επιτρέψει ενδεχομένως σε περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων να παραμείνουν ως απάτριδες στον τόπο τους», 

εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης, μέλος του πληρώματος που συμμετείχε και σε προηγούμενες αποστολές.

«Είναι η ίδια λογική με το απαρτχάιντ: άνθρωποι απομονωμένοι, μια ανοιχτή κλειστή φυλακή περικυκλωμένη με τείχος...». 
Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει -εκτός απροόπτου- περίπου 10 μέρες. Τα μέλη της αποστολής θα βοηθήσουν τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν το χτίσιμο των σπιτιών, των σχολείων και των νοσοκομείων. Κάποιοι βέβαια θα παραμείνουν. Για τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους το πολυεθνικό πλήρωμα που θα φτάσει εκεί είναι μια ανάσα ελευθερίας. Αλλά και για τους ταξιδιώτες η δύναμη του λαού που δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται παρά τις δυσκολίες είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα...

«Ψηφιακό καράβι»
Θα μεταδίδεται live το ημερολόγιο καταστρώματος

Παράλληλα με το ταξίδι προς τη Γάζα, ένα ψηφιακό ταξίδι θα είναι σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο. Το «ψηφιακό καράβι» είναι ιστολόγιο που περιλαμβάνει ψηφιακή τηλεόραση που θα καλύψει live το ταξίδι και το ημερολόγιο... καταστρώματος του στόλου. 
«Η λογική θα είναι όπως στα μπλογκ. Ας πούμε στο ημερολόγιο θα δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις πάνω στο καράβι, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και στον κόσμο να σχολιάσει», 
μας λένε οι εμπνευστές και δημιουργοί του ψηφιακού ταξιδιού.

Την ίδια στιγμή, μέσω ενός χάρτη Google, η ιστοσελίδα θα δίνει το στίγμα τη πραγματικής θέσης του καραβιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στον χάρτη πάνω να παρουσιάζονται κατ’ επιλογή και άλλες πληροφορίες που θα αυξήσουν τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της κατάστασης. Το site θα έχει συνδεθεί με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το twitter και το chat. Ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες αλλά και βίντεο.  Η σελίδα που βρίσκεται το ψηφιακό καράβι είναι http://shiptogaza.blogspot.com


Βαγγέλης Πισίας
Η Γάζα είναι σύμβολο οικουμενικής αντίστασης

Συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» και της συγκεκριμένης αποστολής είναι ο δρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο ΤΕΙ Αθηνών, Βαγγέλης Πισίας. Για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, ο 62χρονος καθηγητής ταξίδεψε τον τελευταίο καιρό σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και βρέθηκε στην Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, αλλά και στην Κύπρο (διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της αποστολής λόγω της εγγύτητάς της με τα παράλια του Ισραήλ), όπου μάλιστα συναντήθηκε με τον σοσιαλιστή ηγέτη Βάσο Λυσσαρίδη.

«Ο καθένας από μας έχει διαφορετικούς προσωπικούς, συναισθηματικούς και πολιτικούς λόγους για τους οποίους συμμετέχει στην αποστολή. Αλλά όλοι μας έχουμε έναν κοινό λόγο: οι άνθρωποι εκεί, με την αντίσταση που προβάλλουν αλλά και με την αγκαλιά που ανοίγουν όταν φτάνεις, γεμίζουν την καρδιά σου και σε κάνουν να πιστεύεις ότι παρά τη βιαιότητα των καιρών που εκπορεύεται από τους ισχυρούς της γης, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι.
Παίρνεις κουράγιο και διάθεση για αντίσταση», 
λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βαγγέλης Πισίας. Ο ρόλος των κυβερνήσεων απέναντι στο έγκλημα που συντελείται στη Γάζα είναι διστακτικός και αμήχανος. Κι όταν τον ρωτάμε για τον ρόλο της Αιγύπτου στην υπόθεση αυτή, μας λέει πως 

«η Αίγυπτος δεν φαίνεται να διαδραματίζει τον ρόλο που είχε πριν από 40 χρόνια, τα χρόνια του Νάσερ... Φαίνεται πως σήμερα υποκύπτει στις πιέσεις του Ισραήλ.
Αντίθετα, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν οικουμενικές αξίες που φέρνουν τους λαούς κοντά και δίνουν νόημα σε κάθε αγώνα, όπου κι απ’ όποιους κι αν γίνεται», 
τονίζει ο Β. Πισίας.

Πηγή: Έθνος